MENU

5 кроків, які допоможуть уникнути розбіжностей між співвласниками

21.02.2021 • Блог Александра Высоцкого, Публикации

За 11 років досвіду у сфері управлінського консалтингу я працював більш ніж з 850 компаніями, з них близько 30% мають декілька власників. Тільки в 40% випадків наявність декількох співвласників позитивно впливає на діяльність компанії, а в 60% випадків таке партнерство завдає шкоди бізнесу.

Перші розбіжності

Конфлікт інтересів між співвласниками виникає зазвичай не відразу. Частіше за все вперше з розбіжностями співвласники стикаються саме тоді, коли починають наймати співробітників. Якщо партнери не можуть визначитися, за що конкретно кожен із них відповідає, виникає ситуація «у семи няньок дитя без догляду».

Це наче в компанії, де немає секретаря, слухавку бере будь-який вільний співробітник. За таких умов практично неможливо домогтися, щоб при відповіді на телефонні дзвінки дотримувалися встановлених правил. Тоді кожному здається, що він виконує більше роботи, ніж його колеги, і ситуація починає загострюватися. 

Основне правило бізнесу

Існує принцип: в бізнесі може бути тільки один постановник цілей. Якщо співвласників декілька, вони повинні розуміти й приймати те, що хтось із них є постановником цілей, за ідеями якого вони будуть прямувати. Якщо такої згоди немає, то щойно у співвласників з’являються різні ідеї про пріоритети розвитку компанії, виникає розкол.

Коли компанія вже виросла та є можливість виходити на новий рівень, а один зі співвласників «дає задню», відносини між ними починають руйнуватися, а бізнес зазнає збитків.

Через цю причину у 2007 році мені довелося продати свою частку в підприємстві «Герольдмайстер» моєму співвласнику. Настав переломний момент, коли для розширення, з моєї точки зору, потрібно було почати відкривати виробничі потужності в Росії та країнах Європи. У цей момент мій партнер по бізнесу «натиснув на гальмо», і наше порозуміння зазнало проблем. Тільки з часом я зрозумів, що справжньою причиною такої ситуації була початкова різниця в наших особистих цілях. Для нього метою створення цього бізнесу була жага до творчої самореалізації, а для мене — бажання створити по-справжньому успішну компанію зі світовим визнанням.

5 кроків до міцного партнерства 

Щоб таких ситуацій не виникало, потрібно врахувати кілька важливих моментів.

1. Оберіть постановника цілей.

Постановник цілей повинен бути тільки один. Краще не поєднувати буденність та постановку цілей, які надихають. Практично неможливо малювати майбутнє, коли кожен день вирішуєш безліч оперативних проблем і виправляєш помилки. Це одна з причин, завдяки якій компанії залишаються без цілей: їх немає кому ставити через перевантаження.

Власник, як постановник цілей, повинен бачити всю діяльність компанії в цілому, визначати напрямок розвитку, оцінювати загальну ситуацію. Його співвласник і керівники в цей час перебувають на «лінії фронту» і намагаються отримати максимум результатів. 

2. Розподіліть відповідальність між співвласниками.

Три роки тому до мене звернулися два співвласники торгової компанії з Казахстану і попросили допомогти вирішити конфлікт. Одному з них належало 60% акцій, іншому — 40%. Перший спочатку був інвестором, другий — постановником цілей. Власник сорокавідсоткового пакета придумав цей бізнес і понад 15 років займався управлінням. Конфлікт почався з того, що інвестор не розумів пріоритетів розвитку компанії та сердився на партнера. Після нашого двогодинного спілкування конфлікт було вирішено.

Я спочатку прояснив з ними функції власників компанії, потім допоміг їм згадати й відновити першу угоду щодо розподілу цих функцій. Потім ми написали цю угоду на папері, і вони підписали її. Звичайно, я домігся, щоб цього разу все точно було задокументовано на папері та підписано сторонами. Найсмішніше полягає в тому, що початкова угода була такою самою, як нова, але минали роки, і ідея про те, в чому полягає ця угода, трансформувалася. Якби вони не повернулися до неї, швидше за все, у них виникли б серйозні проблеми.

3. Визначтеся з відсотком грошової винагороди від прибутку компанії.

Це дуже важливий момент, але на етапі стартапу люди працюють на ентузіазмі, щоб не зіпсувати відносини, а щойно з’являються перші гроші — ображаються одне на одного і взагалі закривають бізнес. Я вважаю, що це казус, і рекомендую спочатку впроваджувати фінансове планування, визначати, який відсоток від доходу отримуватиме кожен. У моїй компанії нині до відсотка від доходу прив’язані всі співробітники. Це допомагає всім працювати над спільною метою і досягати її.

4. Складіть і підпишіть письмову угоду між усіма співвласниками.

Коли я усвідомив важливість цього пункту, мені довелося в кожній з моїх компаній (на той момент їх було три) підписати зі співвласниками письмову угоду, в якій було чітко вказано цілі співпраці та функції кожного. Було прописано, хто є постановником цілей, а також інші менш приємні, але важливі умови щодо припинення співпраці, спадкування у разі смерті та інше. Не можу похвалитися, що домогтися згоди було легко, я витратив на це декілька місяців. Але виправляти помилки завжди складніше, ніж зробити все правильно з самого початку. Якби ця ідея народилася в мене, коли я тільки починав бізнес із партнерами, все було б набагато простіше.

5. Домагайтеся виконання описаних в угоді функцій.

Угоди повинні працювати, інакше всі попередні пункти не мають сенсу. Робота співвласника компанії мало чим відрізняється від роботи звичайного менеджера. Головне завдання — виконувати свої функції та не відбирати у колег (співвласників) їхні функції, інакше просто не залишиться часу на свої. Відбираючи владу над частиною відповідальності у співвласника або співробітника, ви самі порушуєте угоду. Якщо функції змінюються, сідайте за стіл перемовин і проходьте всі п’ять пунктів знову. Так роблю я у своїй команді раз на рік, прописуючи стратегічні плани.

Пам’ятайте, розбіжності між співвласниками — найбільш руйнівні для компанії. Коли ми надаємо консалтинг компанії з декількома співвласниками, то беремося виконувати роботу, тільки якщо в проєкті беруть участь всі співвласники, і ніколи не беремося робити консалтинг для компаній, де між співвласниками є розбіжності. За їх наявності організаційні зміни, які проводяться в компанії, стають додатковим приводом для розбіжностей, і компанія втрачає більше, ніж здобуває.

Олександр Висоцький спеціально для Онлайн-платформи «Дія.Бізнес»:

https://business.diia.gov.ua/cases/sistematizacia-biznes-procesiv/5-krokiv-aki-dopomozut-uniknuti-rozbiznostej-miz-spivvlasnikami

Comments are closed.

« »